7. heinäkuuta 2016

Kesäistä leivontaa

Sadepäivä, harmaa sää ja synkkää. Juuri loistava päivä leipoa kotona. Ajatukset muualle, kun on pakko keskittyä ohjeeseen eikä kerkeä ulos vilkuilemaan. Leivoin piirakan viemisiksi, kun käytiin siskon ja T:n kanssa tänään mummulassa iltakahvilla. Ihan arki-iltojakin voi piristää piipahtamalla kylään. Ja yllätykseksi velikin ilmaantui paikalle. Yritän todella irrottautua tästä ainaisesta viikonloppuelämästä, jossa kaikki kiva suunnitellaan vasta viikonlopulle. Kun kuukaudessa on niin paljon muitakin päiviä. Nyt kun meillä on auto lainassa, on helpompi suunnitella arki-illoillekin menoja. Normisti bussilla pelkkiin matkoihin mummulaan ja takaisin menisi kolme tuntia, joten harvemmin tulee lähdettyä. Leipomani piirakan ohje on tuttuakin tutumpi, mutta kerrataan nyt vielä. 

 Persikka-vadelmapiirakka

Pohja
150g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
1½dl perunajauhoja
1½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

 Voitele piirakkavuoka pienellä määrällä voita. 
  Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja sekoita joukkoon kananmuna.
Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin 
ja lisää vaahtoon.
Sekoita pohjamassa tasaiseksi ja levitä piirakkavuoan pohjalle. 

 Täyte
250g maitorahkaa
½dl maitoa
½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Sekoita maitorahka ja maito.
Lisää joukkoon sokeria ja vaniljasokeria.
Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
Tarkista maku.
Lisää täyte pohjan päälle vuokaan.

 Pinnalle
 1prk säilykepersikan puolikkaita
Pakastevadelmia

Lohko säilykepersikan puolikkaat ja lado niitä täytteen pinnalle.
Murskaa jäiset vadelmat ja lisää vuokaan.
Paista 225C uunissa 20-25min.

 Huomioita
Kananmuna on oleellinen osa piirakkaa. 
Olen kerran unohtanut  ja siltä piirakka uunista tullessaan näyttikin.
Täytteeseen voi käyttää maitorahkan sijaan kermaviiliä. 
Itse laitan yleensä maitorahkaa, kun sitä löytyy aina kaapista.
Täytettä voi maustaa parilla tipalla sitruunanmehua.
Vaihtamalla jauhot gluteenittomiin ja maitotuotteet laktoosittomiin, 
piirakasta tulee helposti kaikille sopiva kahvipöydän herkku.
Jäiset vadelmat sulivat uunissa ja keskusta jäi aikas vetiseksi. 
Imeytin nestettä talouspaperiin ja täyte jähmettyi jäähdyttyään. 
Ensi kerralla kannattaa käyttää tuoreita tai sulatettuja marjoja. 
Jos haluat persikkaa enemmän, kannattaa ostaa isompi purkki. 
Pienessä persikkapurkissa oli 5 puolikasta 
ja lohkottuna ne juuri ja juuri riittivät reunoille.

Tätä piirakkaa olen tehnyt monella eri variaatiolla vaihtamalla vain päällisiä. Toimii niin kaneli-sokeri-omenalohkoilla, persikalla, raparperilla ja erilaisilla marjoilla. Perunajauho tuo pohjaan kivaa pehmeyttä ja tämä pohja on ihan lempparini. Leivottaessa hieman hankala, kun lusikalla saa taiteilla tasaiseksi vuoan pohjalle, mutta syödessä tämäkin vaiva unohtuu.

Tämänpäiväinen leivonta onnistui hippasen paremmin kuin viikko sitten leipoessani. Tein ensimmäisen pullataikinani uudessa kodissa, kun leivoin polttareihin. Valitsin pullanteon ihan siitä syystä, että siinä en ainakaan voi epäonnistua. Ja taas kerran olin väärässä. Kesken leivonnan ihmettelin, mitä puupurua taikinaan tulee sitä kaulitessa. Puinen luottokaulimeni hajosi. Päissä olevat nupit olivat irronneet liimauksistaan ja kaulimen sisältä pusertui puupölyä aina kaulinta pyörittäessä. Se taikina menikin sitten siinä. Onneksi kotona oli aineksia ja kuivahiivaakin juuri uuden taikinan verran. Kaulitsin termarilla ja lasipullolla, mutta täytyy todellakin ostaa uusi kaulin. Hieman alkoi kello tulla vastaan, kun uunikin oli jäätävän tehoton ja leivontaan meni koko ilta. Loppujen lopuksi sain tehtyä reilu nelisenkymmentä pullaa ja kerettiin T.n kanssa saunaankin ajoissa. Rentoutuminen urakan jälkeen oli ihan paikallaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3