21. joulukuuta 2015

Jauhopeukalot

Eilinen päivä piti rauhoittaa yhdessäololle ja vähän juhlistaa yhteistä taivalta etukäteen. Tänään tuli kuusi ja puoli vuotta mittariin, kun on jaksettu tuijotella toisiamme T:n kanssa ja kuunnella kaikkea hyvää ja huonoa. Mutta toisin kävi. Pyörittiin kaupoilla ja T:kin pääsi kokemaan Ison omenan hulinan. Tehokas parituntinen ja saatiin kaikki tarvittava.  Kotona odottikin lista jouluisista askareista, mitä piti vielä tehdä ennen lomalle lähtöä. Piparkakkutaikina oli maustunut jääkaapissa ja eilen leivottiin kilon taikina. T:kin innostui auttamaan, joten taikina muuttui piparihirviksi ja possuiksi hujauksessa. Ihan ongelmitta tämäkään urakka ei onnistunut, kuten voit sen alempaa kuvista todeta. Yritin etsiä vanhaa blogipostausta, jossa olisin pipariohjeen julkaissut, mutta eipä näkynyt. 


 (Vaatimattomasti)
 Parhaat Piparit
3½ dl siirappia
500g voita
2tl neilikkaa
2tl inkivääriä
3tl kanelia

Kiehauta siirappi, voi ja mausteet. Anna jäähtyä.

3 kananmunaa
500g sokeria
(6dl = 480g sokeria riittää)

Sekoita munat ja sokeri. Lisää jäähtynyt maustemassa muna-sokeriseokseen.

1kg (15dl) vehnäjauhoja
1rkl soodaa
2tl leivinjauhetta

Sekoita jauhot, sooda ja leivinjauhe sekaisin ja lisää ne muna-sokeri-mausteseokseen.
Anna taikinan seisoa vähintään yön yli jääkaapissa ennen leipomista.
Paista pipareita 175-asteessa 5-7min.

Uunista tuli teinimutanttininjapossumarsu pipareita.
Ja kerta leipomisen makuun päästiin, jatkoin samaan syssyyn leipätaikinan vaivaamisella. Saatiin tosiaan ystäväpariskunnalta itsetehty leipä joululahjaksi ja ohjehan piti kysyä heti leipää maistettua. Kaveri lähetti kuvan ohjeesta, se on jostain lehdestä. Mutta tapani mukaan en noudattanut alkuperäistä ohjetta, vaan varioin sen mukaan mitä kaapista jo löytyi. Laitan ohjeen perään sulkuihin, jos itse laitoin jotain muuta kuin ohjeessa oli mainittu. Päätettiin, ettei kaupasta kannata ostaa kaikkea yhtä leivontakertaa varten.

Makea olutleipä 
3dl tummaa olutta (vettä)
25g hiivaa
1dl siirappia
1dl kaljamaltaita
1dl ruisrouhetta (3 viljan leseitä)
1½ tl suolaa
 1dl ruisjauhoja
4dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. 
Sekoita joukkoon hiiva, siirappi ja kaljamaltaat. 
Lisää ruisrouhe (leseet), suola ja jauhot. Alusta pehmeäksi taikinaksi. 
Valuta taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen 1,5l leipävuokaan. 
(Ja nyt ohjetta lukiessa muistan, että enpä voidellut vuokia. Katsotaan lähteekö leipä irti ollenkaan.) 
Anna kohota peitettynä lämpimässä tunnin ajan. 
Paista leipää 175 asteessa noin tunnin ajan. 
Kannattaa tikuttaa leipää ja tarkistaa onko valmista. 
Ohjeesta tulee yksi leipä.


Tänä aamuna tein viimeisen hoitotyön suunnitelman hetkeen. Ei enää FinCC:n taulukoita, tavoitteiden pohdintaa eikä suunnitelmia toisen perään. Ohi on. Nyt on niin helpottunut fiilis. Loppuarvosana selviää kylläkin vasta joulun jälkeen arvioinnissa ja todistuskin on kätösissä tammikuun loppupuolella, mutta silti. Vapaus ja vapaa-aika. Kassit ja laukut odottaa eteisessä valmiina ja minä odottelen kyytiä saapuvaksi. Onneksi oli pakkauslista, kun sai miettiä etukäteen, mitä haluan jouluna ja uutena vuotena pukea ja siinä välissäkin olisi kiva jotain olla. Kaikista tärkeimpänä mukana on paistomittari. Helpottaa kinkunpaiston vahtimista kummasti yöllä. Mittari ilmoittaa, kun kinkun sopiva sisälämpötila on saavutettu. Ja siihen piipitykseen kyllä herää. Menen äidin kanssa mummun ja papan luo yöksi ja huomenaamulla lähdetään joulun viettoon kotikotiin. Tämä tarkoittaa sitä, että blogi tuskin päivittyy ennen ensi vuotta. Satumaista menoa voi seurata Instagramin ja Snapchatin puolella, jos yhteys pelittää sen verran. Minut löytää nimellä s4tsu.

Ihanaa joulunaikaa!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3