12. elokuuta 2015

Kesäteatterissa

Varasin jo hyvän aikaa sitten meille liput, koska pitäähän edes kerran kesässä päästä kesäteatteriin. Totta puhuen kesäiset teatterikokemukseni voi laskea yhden käden sormilla. Viime kerrastakin on vierähtänyt useampi vuosi. Sattumalta törmäsin Mustikkamaalla pyörivään Ylioppilasteatterin esitykseen Seitsemän siskoa - ja sitten me ryypättiin. Kolusin mielipiteitä eikä silmiini osunut yhtäkään pahaa sanaa, joten pitihän liput varata.

Mustikkamaan kesäteatterin vuoden 2015 esitys Seitsemän siskoa päivittää Aleksis Kiven Seitsemän veljestä nykypäivään ja nuorten naisten kasvukertomukseksi. Jukola-baarin nurkissa kasvaneet tytöt muodostavat vihaisen siskojen joukon, joka pärjää tappeluissa ja oppii käyttämään naisellista valtaansa. Kuten esikuvansa, siskot eivät yrityksistään huolimatta löydä paikkaansa yhteiskunnassa. He vetäytyvät rannan autiotaloon ja luovat omat lakinsa. Yhteiskunta hyljeksii heitä: sillä mikä on nainen, joka ei kiinnostu koulusta, lastensaannista tai edes siitä, mitä muut hänestä ajattelevat? Normeja vastaan kulkeva siskojen jengi on häiritsevä poikkeus, joka pitää sulauttaa yhteisöön tai poistaa kokonaan. Seitsemän siskoa kunnioittaa kesäteatterin perinteitä; siinä saunotaan, syljeskellään ja juodaan perkeleesti viinaa. Esityksessä puhutaan kulleista, halataan ja nauretaan. Ravistellaan pois tyttärien ja prinsessojen roolit ja opitaan tappelemaan – sillä on uskallettava elää toisin. (lähde täältä


Esitys oli tosi hauska, mutta myös yllättävä, kohahduttava ja karu. Välillä jäin ihmettelemään, mitä juuri tapahtui, mitä oikein näin. Tissit ja paljaat peput vilahtelivat ja kieli oli väliin hyvinkin roisia. Ei mikään koko perheen teatteri. Mutta hyvinkin ajatuksia herättävä. Mitä valintoja itse olen tehnyt, että olen nyt tässä kohtaa elämääni ja mihin tämä tie vie? Mitä olisikaan tapahtunut, jos matkalla olisin valinnut toisin? Seitsemän siskoa pyörii perjantaihin asti, mutta suuren suosion vuoksi on loppuunmyyty. Lippuja voi vielä varata jonoon ja kärkkyä peruutuspaikkoja porttien läheisyydessä. Eilenkin penkkirivit tiivistettiin ihan täyteen ja osa jäi seisomaan istujien taakse. Porukka halusi nähdä jopa ihan betonirappusella istuen. Eilen oli ihanan aurinkoinen ilta. Shortsihaalarissa tarkeni oikein hyvin, kun neuletakki oli harteilla. Katetun katsomon alla ollessa ei olisi haitannut, vaikka vettäkin olisi tippunut taivaalta. Muistutus itselle. Ensi kerralla oma viltti mukaan. Persus puutui kovilla puupenkeillä. Oletko käynyt tänä kesänä katsomassa kesäteatteria? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3