16. heinäkuuta 2015

Mansikka-kaurakakku

Kesään kuuluu mansikkakakku, ainakin minun kesääni. Saimme viikonloppuna herkutella T:n äidin tekemällä mansikka-kaurakakulla. Tähän en ole muualla törmännytkään. Jokaisella leipurilla ja perheellä tuntuu olevan omat pravuurinsa ja suvun ohjeet. On hienoa, että olen päässyt tälläistäkin makumaailmaa maistamaan. Ja kakku on siinä mielessä helppo, että suurin osa aineksista löytyy yleensä valmiiksi kaapeista. Tykkään itsekin leipoa ennemmin sellaista, jonka kaikkia ainesosia ei tarvitse erikseen kaupasta lähteä etsimään. Kakku paranee, kun saa nukkua yön yli ja pohjakerrokset pehmenevät. Ei ole kuitenkaan hassumpaa muutaman tunninkaan jälkeen leipomisesta. Hieman kovaa leikata, mutta suutuntuma on makeaa mansikkaa, pehmeää kermaa ja rapeaa kaurapohjaa. Ehkä jopa parempaa kuin ihan pehmenneenä. 


Pohja
300g voita
2,5dl sokeria
5dl kaurahiutaleita
3dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta

Täyte
7-8dl kermaa
tuoreita mansikoita

Koristelu
tuoreita mansikoita  

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Voit myös korvata osan voista margariinilla, jolloin pohja ei kovetu niin paljon. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja yhdistä voi-sokerivaahtoon. Taputtele taikinasta kolme kauralevyä. Paista 175 asteessa 15-20min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Pohja on uunista otettaessa pehmeä, mutta jäähtyessä kovettuu. Taikina leviää uunissa paiston aikana, joten jokaisen pohjan voi paistaa erikseen tai sitten kaksi pohjaa kulmittain samalla pellillä ja yksi omallaan. Samalla pellillä olevista pohjista tulee aavistuksen pienempiä kuin yksinään paistuva. 

Vatkaa kerma täytteeseen. Kakku kootaan seuraavasti. Aseta ensimmäinen pohja kakkulautaselle tai muulle tarjoiluastialle. Levitä päälle reilu kerros kermavaahtoa ja vaahdon päälle mansikkalohkoja. Levitä toisen pohjakerroksen alapuolelle  ohuehko kerros kermavaahtoa, ennen kuin varovasti lasket pohjan mansikoiden päälle. Levitä toisen pohjan päälle kermavaahtoa ja mansikoita. Kolmannen kerroksen alapuolelle myös ohuehko kerros kermavaahtoa ja aseta mansikoiden päälle. Pinnalle kermavaahtoa ja koristeluun kokonaisia mansikoita tai mansikkalohkoja. Anna vetäytyä seuraavaan päivään, jos haluat, että kakku kerkeää pehmitä ennen tarjoilua. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3