25. kesäkuuta 2015

Tää ei oo mitään satujumppaa

Olin jo melkein unohtanut, miltä tuntuu juosta lääkärissä ja fyssarilla alvariinsa, mutta onneksi tämäkin asia on nyt korjattu. Tällä viikolla en ole oikein muuta tehnytkään. Juosta on sinänsä väärä ilmaus, koska liikkumisvauhtini lähentelee etanaa. Kävelyteillä mummotkin sauvakävelee ohi. Selkä on vetänyt herneet nenään oikein kunnolla eikä tunnu hellittävän ollenkaan. Toissapäivänä menin ensimmäistä kertaa fyssarille. Nyt selälle voisi uskaltaa jotain tehdäkin, kun pelkkä katse ei enää lisää kipua mielettömästi. Menin FysioSporttikselle, jossa olen käynyt aiemminkin. Fyssari vaihtui, mutta uusi tuttavuus vaikuttaa oikein mukavalta ja pätevältä. Hän arvioi toimintakykyäni, teki erilaisia mittauksia ja katsoi liikkumistani. Taivuttelin itseäni hammasta purren ja ei ollut pelkoa, että piilarit kuivuisivat silmiini. Ei hyvältä vaikuta, mutta ei ihan toivottomaltakaan. Kireyttä on lihaskalvoissa asti. Nyt alkaa kuntoutuminen. Teipit selässä ja kasa papereita mukanani lähdin kotiin.

Eilen kävin lääkärissä hakemassa saikulle jatkoa. Johan tässä on melkein koko kesäkuu tullut oltua kotona. Se siitä kesätyöstä, jota intoilin ja odotin malttamattomana. Koko harjoitteluaika meni loistavasti, mutta sitten varsinaisen työn alettua kävikin näin. Ei pitäisi innostua liikaa, koska heti palautetaan takaisin maan pinnalle. Oli taas minun aikani kärsiä ja viettää tällaista kesää. Kipua yötä päivää. Lääkäri suostuu kirjoittamaan vain muutaman päivän saikkua kerrallaan, koska selkäkipu ei ole oikeaa kipua ja olen ihan työkykyinen. Ainakin rivien välistä saa tällaisen kuvan. Vähän paha ajella autolla ja auttaa asiakkaita, jos itse on heitä huonommassa kunnossa. Pelkään, että kaasujalkaani sykäyttää kipuaalto kesken ajon ja sehän olisi sitten menoa se. Poliisille ei varmaan mene läpi selitykseni vahvassa kipulääkityshuurussa, että otan vaan aikataulua kiinni. Mutta tätähän lääkäri ei ota huomioon. 


Aamulla kävin toisen kerran fyssarilla. Tänään oli tarkoitus alkaa työstämään paikkoja. Olin kuitenkin tutkimusten takia niin kivulias, että paikkoja ei rasitettu yhtään enempää. Niin odotin, että tänään olisi se pävä, kun helpotus alkaa. Fyssari vaihtoi teipit ja laittoi enemmän kuin viimeksi muistuttamaan oikeasta asennosta. Koska mitään varsinaista käsittelyä selälle ei voinut tehdä, keskityin hyvään palleahengitykseen, syvien vatsalihasten ja pakaralihasten aktivointiin ja rintakehän kierroilla aineenvaihdunnan aktivointiin. Kropalle täytyy muistuttaa, että pinnan allakin muistetaan työskennellä. Fyssari ehdotti selkätuen lainaamista terkkarista. Soittelin apuvälineyksikköönkin, mutta nykyään selkätuet pitää itse hommata. Nyt täytyykin etsiä netistä, missä sellaisia saisi. Kauheasti en voi lähteä kaupoille etsimään ja tarvitsisin sen mahdollisimman pian. 

Fyssarilta sain kotiin harjoitusohjelman ja neuvot kylmähoidosta. Saan heittää hyvästit pyykkilautavatsa- ja bootyhaasteille, ei mitään tikisreenejä. Keskivartalon hallinta on hyvää, joten saan kotona tehdä harjoitteita. Tällä hetkellä päiväohjelmani pitää sisällään samoja liikkeitä, mitä tein ohjatusti fyssarin kanssa. Näitä kaikkia saan tehdä viisi toistoa kerran pari päivässä, joten mitään hikireeniä ei ole tiedossa. Kävelemässä saan käydä pieniä matkoja, koska liian pitkä matka alkaa rasittaa. Hän neuvoi myös lepoasennot, joilla saisin laskettua painetta selästä. Kylkimakuulla olen nukkunut koko ajan. Tietämättäni kroppa on hakenut tämän asennon itsestään, kun olo alkaa olla tukala. Eilen illalla katselin telkkaria olkkarissa psoas-asennossa eli selällään lattialla ja jalat nostin tuolille. Kietouduin viltteihin ja yritin rentoutua. Tämä asento ei toimi itselläni niin hyvin, mutta vaihtelu teki hyvää. Saunassa en saa käydä vielä hetkeen. Kylmäkalle selässä nukkumaan mennessä auttaa paremmin kuin kylmägeeli. Kunhan T muistaa laittaa kallen takaisin pakkaseen nukahdettuani. Paras lääke tähän mennessä on ollut rauhallinen hengittely kipuaallon hyökyessä päälle. Nyt täytyy vaan kestää. Onneksi saduissa on yleensä onnellinen loppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3