15. tammikuuta 2015

Chiaa kehiin

Tänään lempparismoothieni sai vähän uutta vivahdetta, kun kokeilin vihdoin Cocovin chia-siemeniä. Pussin sain jo jouluna kätösiini, mutta se kulki monen mutkan kautta kotikotoa tänne. Ystäväni oli muistanut mahani ongelmat ja etsinyt niihin ratkaisua. Itselläni ei ole tullut mieleenkään, että tämmöiset pienet Paraguayn pallerot voisivat tuoda helpotusta olooni. Lääkäri on tuputtanut Vi-Siblinin kuitulisää jauheena ja sitä en meinaa saada kurkusta alas. Jogurteista ja smootheista tulee paksua puuroa, kun kuitulisä pääsee turpoamaan, joten ei nappaa sitten yhtään. Muitakin ehdotuksia saa heitellä, mihin tuota kuitulisää voisi yrittää sekoittaa. Muuten saa pölyttyä kaapissa.

Innostuin näistä chia-siemenistä heti ensikokeilulla. Jään seuraamaan, miten alkavat auttaa pidemmässä käytössä. Nämä siemenet ovat ihan mielettömän pieniä, mutta silti täynnä mahdottomasti kaikkea hyvää. On kasviöljyä, proteiinia, kuitua, antioksidantteja, A- ja B-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Suositeltavaa on syödä päivässä kahdesta kuuteen ruokalusikallista, mutta tänään kokeilin ehkä teelusikallisen sellaisenaan. Parempi ottaa varman päälle ja nostaa annosta pikkuhiljaa, kun mahani on hyvin herkkä. Parhaan vaikutuksen kuulema saa, kun liottaa siemeniä vedessä viidestä minuutista puoleen tuntiin ja antaa tekeytyä geelimäiseksi. Jos tökötti on yhtään sellaista kuin kuvittelen ja mitä pellavansiemenistä tulee liotettuna, vetelen jatkossakin chiat sellaisenaan smoothiessa. Sammakonkutu ei houkuta.

Teen smoothieni aina mehukeiton ja maitorahkan sekoituksesta, johon lisään marjoja ja hiutaleita. Olen vähän kaavoihin kangistunut, joten voisin alkaa laajentaa makumaailmaani. Vaihtoehtoja kun on niin paljon. Niin paljon kuin jaksaa keksiä. Lasissa oleva juoma syntyi näistä aineksista: vadelmamehukeittoa, maitorahkaa, vadelmia, mansikoita, mustaherukoita, 4-viljan hiutaleita ja chia-siemeniä. Banaania ei juurikaan näy eikä kuulu smootheissani, koska se peittää kaiken alleen. Vihersmoothietkin ovat täysin uusi tuttavuus, joita en ole vielä kokeillut. Sitäkin enemmän olen lukenut ja nähnyt kuvia laseista täynnä vihreää juomaa. Ehkä vielä joskus kurkut katkeavat minunkin blenderiini. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! <3